Psychische klachten veroorzaken toename ziekteverzuim

Alesa coaching Nijkerk - blog stijging ziekteverzuim door psychische klachten

Het AD publiceerde afgelopen week een artikel over de vrees van werkgevers dat het ziekteverzuim enorm zal stijgen vanwege psychische klachten van de werknemers. Momenteel is het ziekteverzuim weer aan het oplopen. Volgens de laatste cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare, waar ongeveer een miljoen werkenden onder vallen, zitten van elke honderd ziekmeldingen er vijftien mensen langer dan zes weken thuis. “Vorig jaar waren dat er nog tien op elke honderd’’, zegt directeur medische zaken Truus van Amerongen van ArboNed. (Bron: AD)

Impact COVID-pandemie

Het is niet alleen de oplopende werkdruk, krapte op de arbeidsmarkt, maar ook een gevolg van de COVID-pandemie. Veel werknemers leefden in onzekerheid over hun toekomst. Ook is mogelijk de impact van het verplicht thuis moeten blijven onderschat. Daar kwam nog bij dat er zorg en onderwijs vanuit huis moest worden gefaciliteerd waardoor er hele andere werkschema’s werden gehanteerd.
Nu is de verwachting dat de stijging in aantallen nog wel te overzien is, maar dat het ziekteverzuim vaak langer zal zijn.

Meer tijd en ruimte voor mezelf

Zoals ik er zelf naar kijk heb ik mijn tijd tijdens de corona-periode op een andere manier gebruikt. Ik heb ervaren dat er ruimte kwam voor mezelf en veel meer rust. Waar we voor de pandemie een druk leven hadden met vele sociale contacten naast het werk werd ik meer op mezelf aangewezen. Ik vond dat eerlijk gezegd best heerlijk. Ik ben veel meer gaan lezen en heb tijd geïnvesteerd in persoonlijke groei en ontwikkeling. Een echte eye opener. Ik zag, en zie nog genoeg mensen om mij heen die het erg moeilijk hadden dat hun sociale contacten voor een heel groot gedeelte wegvielen. Best heel begrijpelijk als je een beetje weet hoe de mens in elkaar steekt.

Gericht op de buitenwereld

In het transformatief coachen spreken we over de 7 bestaanslagen waarvan de buitenwereld er één is. Dit is onze sociale omgeving, onze werkomgeving, ons gezin, familie en alle andere relaties en interacties. Je kunt je voorstellen dat wanneer je gewend was vooral naar buiten te leven en het ineens wegvalt je je verloren kan gaan voelen. Betekent ook dat er onvoldoende balans zat in het geheel. Dit kan uiteindelijk leiden tot depressie met ziekteverzuim als gevolg. Dit wetende misschien voor werkgevers aan te raden tijdig een coach in te schakelen? Iemand die kijkt waar de pijnpunten liggen en op onderzoek uit gaat naar de disbalans. Waar de eventuele blokkades zitten of vastzittende en belemmerende patronen. Er zijn mooie complete programma’s hiervoor maar ook zijn een aantal losse coachsessies effectief. Het is absoluut de moeite waard om in de persoonlijke groei en ontwikkeling van je werknemers te investeren. Het kan langdurig ziekteverzuim helpen te voorkomen.